PANOU, mona de Pasqua tradicional que compartien la Comunitat Valenciana amb Catalunya. També anomenada PAN QUEMAO.
Es una mica entretinguda amb temps, però no difícil de fer.
Es un pa dolç que antigament es menjava amb xocolata i si era per Pasqua no podien faltar els típics ous durs.
INGREDIENTS
MASSA MARE
100 grams de
farina de força
10 grams de
llevat forner
60 ml. D'aigua
2ª MASSA
400 grams de
farina de força
10 grams de
llevat forner
3 ous
140 grams de
sucre
80 ml.d'oli
d'oliva verge
1 pell de
llimona ratllada
15 ml. D'aigua
d'azahar
1 pessic de sal
ous cuits
PRIMER PAS
Preparar la
massa mare
Dissoldre el llevat
amb aigua tèbia
Posar la ½ de
farina amb un bol e incorporar l'aigua amb el llevat.
Amassar amb la resta de farina, fins
aconseguir que tots els ingredients s'integrin (sense treballar-los
massa).
DEIXAR REPOSAR
2 hores
SEGON PAS
Per fer la
massa es millor tenir les mans untades amb oli.
Amb un
recipient ample, ficar la farina i la massa mare, els
ous batuts, el sucre, l'oli d'oliva, la raspadura de llimona, l'aigua
d'azahar i la sal.
Amassar tot 10
minuts fins a obtindré una massa homogènia i enganxifosa.
Fer una bola
amb la massa i deixar amb un lloc calent a 20 º C. Coberta amb un
drap perquè fermenti tota la nit, te que
doblar la seva mida.
DEIXAR REPOSAR
6 a 8 hores
TERCER PAS
Abocar la massa
sobre la taula de la cuina engreixada amb oli d'oliva. Reservar una
mica de massa per decorar.
Amassar i
tallar-la amb una rasqueta o ganivet amb 2 parts (4 o 6) tot
depèn de les peces que voguem fer. Es millor per coure-les que siguin de la mateixa mida.
Fer una bola de
cada porció i si volem forma corona, es fa un forat al mig amb els
dits (el forat ha de ser gran).
Posar la massa
ja formada amb una safata coberta amb paper vegetal. Si volem decorar
per sobre amb trenes o tires es el moment de fer-ho.
Cobrir tot amb
un drap i deixar durant 1 hora fins que torni a doblar el volum.
Coure els ous i
a la meitat de la fermentació posar-los a la massa.
Quan la massa
ja ha llevat, pintar amb ou batut i amb sucre humitejada amb les mans,
ficar al forn prèviament ja calent, dalt i baix a 175º. Enfornar de
15 a 20 minuts només amb la part baixa, fins que sigui cuita
i daurada, si es daura massa tapar amb paper d'alumini.
Ja tenim la
Mona Tradicional.
Bon profit !!!!!!!!!!!!!
Si es una recepta que ve de familia no s'ha de perdre. T'han quedat molt "mones" jejeje,
ResponEliminaA les Terres de l' Ebre encara es fan així, de totes maneres també es veuen ja les de xocolata.
Petons.
Si que has començat aviat a fer mones!!! al meu poble era costum posar-hi tant ous com anys tenia el fillol... suposo que aviat deixaven de fer-la perquè sinó la mona havia de ser molt gran... ! moníssimes t'han quedat!
ResponEliminaQuè entretinguda has estat amb la mona, jejeje... Ara que ja no em fan por les masses la guardaré. Tinc pendent fer aquesta mona tradicional.
ResponEliminaM'encanten els pans tipus brioix. Em podria menjar jo sola tota una mona sencera!
ResponElimina