La meva foto
Benvinguts a la meva cuina! Aquí hi trobareu, tot tipus, de receptes per la cuina del dia a dia. I algunes d'elles, elaborades al microones. Descobrireu que és una eina que serveix, per quelcom més, que per escalfar un got de llet! Espero que la visita sigui profitosa. I que en disfruteu, tant, com jo cuinant.

diumenge, 22 de març de 2015

MONA DE PASQUA TRADICIONAL "PANOU" 2014


PANOU, mona de Pasqua tradicional que compartien la Comunitat Valenciana amb Catalunya. També anomenada PAN QUEMAO.
Es una mica entretinguda amb temps, però no difícil de fer. 
Es un pa dolç que antigament es menjava amb xocolata i si era per Pasqua no podien faltar els típics ous durs.


        Aquí us explico la recepta de la iaia Maria


INGREDIENTS

MASSA MARE

100 grams de farina de força

10 grams de llevat forner

60 ml. D'aigua

2ª MASSA

400 grams de farina de força

10 grams de llevat forner

3 ous

140 grams de sucre

80 ml.d'oli d'oliva verge

1 pell de llimona ratllada

15 ml. D'aigua d'azahar

1 pessic de sal

ous cuits


SOM-HI
 

PRIMER PAS

Preparar la massa mare

Dissoldre el llevat amb aigua tèbia

Posar la ½ de farina amb un bol e incorporar l'aigua amb el llevat.

Amassar amb la resta de farina, fins aconseguir que tots els ingredients s'integrin (sense treballar-los massa).

DEIXAR REPOSAR 2 hores



SEGON PAS

Per fer la massa es millor tenir les mans untades amb oli.

Amb un recipient ample, ficar la farina i la massa mare, els ous batuts, el sucre, l'oli d'oliva, la raspadura de llimona, l'aigua d'azahar i la sal.

Amassar tot 10 minuts fins a obtindré una massa homogènia i enganxifosa.

Fer una bola amb la massa i deixar amb un lloc calent a 20 º C. Coberta amb un drap perquè fermenti tota la nit, te que doblar la seva mida.

DEIXAR REPOSAR 6 a 8 hores



TERCER PAS

Abocar la massa sobre la taula de la cuina engreixada amb oli d'oliva. Reservar una mica de massa per decorar.

Amassar i tallar-la amb una rasqueta o ganivet amb 2 parts (4 o 6) tot depèn de les peces que voguem fer. Es millor per coure-les que siguin de la mateixa mida.
Fer una bola de cada porció i si volem forma corona, es fa un forat al mig amb els dits (el forat ha de ser gran).

Posar la massa ja formada amb una safata coberta amb paper vegetal. Si volem decorar per sobre amb trenes o tires es el moment de fer-ho.

Cobrir tot amb un drap i deixar durant 1 hora fins que torni a doblar el volum.

Coure els ous i a la meitat de la fermentació posar-los a la massa.

Quan la massa ja ha llevat, pintar amb ou batut i amb sucre humitejada amb les mans, ficar al forn prèviament ja calent, dalt i baix a 175º. Enfornar de 15 a 20 minuts només amb la part baixa, fins que sigui cuita i daurada, si es daura massa tapar amb paper d'alumini.

Deixar refredar sobre reixeta. 

 

                  Ja tenim la Mona Tradicional.

                     Bon profit !!!!!!!!!!!!!


4 comentaris:

  1. Si es una recepta que ve de familia no s'ha de perdre. T'han quedat molt "mones" jejeje,
    A les Terres de l' Ebre encara es fan així, de totes maneres també es veuen ja les de xocolata.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Si que has començat aviat a fer mones!!! al meu poble era costum posar-hi tant ous com anys tenia el fillol... suposo que aviat deixaven de fer-la perquè sinó la mona havia de ser molt gran... ! moníssimes t'han quedat!

    ResponElimina
  3. Què entretinguda has estat amb la mona, jejeje... Ara que ja no em fan por les masses la guardaré. Tinc pendent fer aquesta mona tradicional.

    ResponElimina
  4. M'encanten els pans tipus brioix. Em podria menjar jo sola tota una mona sencera!

    ResponElimina